Roladki z cukinii

Kolekcja moich cukiniowych przepisów rośnie w siłę. A pomyśleć, że jeszcze całkiem niedawno w ogóle nie wiedziałam, jak smakuje cukinia. Po zupie cukiniowej, placuszkach i cieście, przyszedł czas na wytrawne roladki. Doskonałe jako pobudzająca apetyt przystawka i przekąska na jeden kęs.
Bardzo łatwa do zrobienia, a mimo to niezwykle efektowna.






Składniki (na 8 roladek):
  • 1 młoda cukinia
  • 4 plasterki łososia wędzonego przekrojone na pół lub 8 małych
  • 8 podłużnych kawałów/słupków sera feta
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do skropienia cukinii
  • opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na cienkie plastry ( u mnie wyszło 8), odrzucić pierwszy i ostatni plaster, które całkowicie pokryte są z jednej strony ciemną zieloną skórką.

Plastry cukinii skropic oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na kratce, ewentualnie blaszce do pieczenia i piec około 6 minut w rozgrzanym piekarniku.

Na jednym końcu plasta układać pół plastra łososia, na łososiu słupek fety i zwijać.

Można spiąć wykałaczką lub zawiazać szczypiorkiem.


5 komentarzy:

  1. Dietetycznie i Smacznie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, u mnie dziś też roladki tylko z bakłażana, z mięsem mielonym i mozzarellą(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię i lubię. Jestem głodna w środku nocy, o rany:)

    OdpowiedzUsuń