Jajka na szpinaku

Dla wszystkich miłosników szpinaku oraz tych, którzy do szpinaku nie są jeszcze przekonani. :)
Można zapiec szpinak i jajka w większym naczyniu, ale myślę, że najlepszym rozwiązaniem są małe kokilki. Każdy od razu będzie miał swoją porcję dla siebie. :)








Składniki:
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 45 g masła + 2 łyżeczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Dodać przeciśnięty przez praske ząbek czosnku, doprawic solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smazyć jeszcze przez chwilę.

Szpinak pzrełożyć do formy do zapiekania (albo dwóch mniejszych foremek), wbić jajka.

Jajka oprószyć solą i pieprzem, na każdym jajku położyć łyżeczkę masła.

Piec około 12 minut.

1 komentarz: