Ciasto z wiśniami

Sezon na wiśnie w pełni. :) Na blogach ciasta, ciasteczka i desery z wiśniami w roli głównej.
Prawdę mówiąc, chciałoby się zapisać wszytskie te przepisy, a później przetestować w swojej kuchni, jednak jest ich tyle, że obawiam się, że nie dam rady. :)
Dzisiaj zapraszam Was na łatwe do zrobienia ciasto z wiśniami. I choć drylowanie owoców nie należy do moich ulubionych czynności, to myślę, że czasami warto sie poświęcić. :)



Oryginalny przepis: Ciasta z owocami, Prószyński Media, 3(26)/12 - tutaj z małymi zmianami

Składniki (na formę o średnicy 23 cm ):

ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 75 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 25 g bułki tartej
nadzienie:
  • 350 g wiśni
  • 15 g płatków migdałowych
  • 50 g cukru + 2 łyżki do posypania na wierzchu
  • 3 łyżki masła do położenia na owocach
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę i cukier puder, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.

Do mąki dodać żółtka, posiekane masło i wodę. Zagnieść miękkie i jednolite ciasto.

Ciastem wyłożyć formę (ja użyłam ceramicznej) i wstawić do lodówki na pół godziny.

Kiedy ciasto jest w lodówce, wydrylować wiśnie, a następnie delikatnie wymieszać je z cukrem, lekko rozkruszonymi płatkami migdałowymi, gałką muszkatołową i szczyptą soli.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Ciasto wyjąć z lodówki i posypać bułką tartą (omijając brzegi). Wyłożyć wiśnie.

Na wiśniach ułożyć płatki masła. Całość posypać cukrem.

Piec około 35-40 minut.



5 komentarzy:

  1. Na pewno smaczne ciacho. No niestety taki urok świeżych owoców :D trzeba je albo pozbawić pestek, albo szypułek, ogonków.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie lubię drylować owoców, ale smak późniejszych potraw z nimi wynagradza to z nawiązką ;) Cudnie wygląda to ciacho, dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń