Pizza na chrupiącym spodzie w dwóch odsłonach

Często w swojej kuchni inspiruję się kartami dań z konkretnych restauracji, czasami bardziej, czasami mniej ekskluzywnych. :) Wszak wszystko jest dla ludzi. A nawet fast food przygotowany w domu, nie jest straszny. :)

Przeważnie jest tak, że kiedy jadam coś poza domem i wyjątkowo przypadnie mi to do gustu, staram się później ten smak odtworzyć ( oj... z różnymi skutkami:) ). Jeśli nie zrażają was kuchenne eksperymenty i rewolucje we własnej kuchni, zachęcam do podjęcia takich działań. :)

U nas przyszedł czas na pizzę! :)

♥ Ciasto do pizzy - oryginalny przepis: Pizza nicejska/Kwestia Smaku
♥ Dodatki do pizzy/ zestawienie składników - inspiracja: Menu Pizzerii Pinacoteca

Składniki ( na 4 pizze o średnicy około 25 cm):


ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g mąki pszennej + 2 pełne łyżki + do podsypania
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 pełna łyżeczka soli

dodatki ( na 2 pizze):
  • 200 g szpinaku baby
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • kilka kostek fety

dodatki (na 2 pizze):
  • 200 g gorgonzoli
  • kilka różyczek brokuła
  • kilka plasterków wędzonego łososia

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól.

Drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki rozpuścić w dość ciepłej (ale nie gorącej) wodzie, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i spienienia. Jeśli rozczyn nie będzie miał na wierzchu grubej warstwy piany to znaczy, że się nie nadaje i nie można go użyć.

Do mąki wlewać stopniowo mieszankę drożdżową, mieszać. Następnie dodać oliwę i wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i miękkie.

Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.

Kiedy ciasto rośnie można w tym czasie przygotować dodatki.

* Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażyć na wolnym ogniu przez minutę, dodać umyty szpinak (ja dodaję z ogonkami) i trzymać na patelni, mieszając, aż liście lekko zwiędną (około 3 minuty).


* Różyczki brokuła podgotować (ale nie rozgotować!) tak, żeby były lekko miękkie i jędrne, wyjąć z wody, pokroić na mniejsze części.
Gorgonzolę pokroić/połamać na mniejsze kawałki.

Nagrzać piekarnik do 250 stopni C (nagrzać również blaszkę, na której będzie pieczona pizza).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą zagniatać jeszcze chwilę, rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 25 cm.

Najpierw można ułożyć ciasto na rozgrzanej blaszce (nie wyjmujemy blaszki, wysuwamy ją tylko z piekarnika), a później położyć dodatki - jest to opcja znacznie łatwiejsza, niż przekładanie na blachę ciasta wraz z dodatkami.

Na dwóch pizzach układamy gorgonzolę, łososia, kawałki brokuła i pieczemy.

Na dwóch pozostałych układamy sam szpinak. Pieczemy około 7-8 minut i dopiero wtedy wbijamy jajka, rozprowadzając białko po pizzy ( na przykład przy pomocy noża), a żółtko pozostawiając w całości, pieczemy jeszcze około 3-4 minuty.

Piec około 10 (maksymalnie 15) minut do lekkiego zrumienienia brzegów.

Po wyjęciu z piekarnika pizzę ze szpinakiem dekorujemy kawałkami fety oraz świeżymi listkami szpinaku.






6 komentarzy:

  1. u mnie też dzis będzie pizza, ale z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ostatnio też króluje cukinia, ale pizzy z tym dodatkiem jeszcze nie próbowałam. :)

      Usuń
  2. miałam juz kilka podejść do samodzielnego robienia spodu na pizze, ciągle staram się znaleźć coś lepszego, zapiszę sobie twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pizze, ale Twoja jest taka inna, kolorowa i pysznie wygląda :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne zdjęcia, pizze aż uśmiechają się i kuszą swoimi kolorami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń