Stefanka kojarzy mi się z wszelakimi imprezami rodzinnymi. Ciasto z lekkim posmakiem miodu oraz masa z dodatkiem kaszy manny to duet wprost idealny. Całość warto polać roztopioną czekoladą lub samodzielnie zrobioną polewą czekoladową.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, dokonałam tylko niewielkich modyfikacji, jeśli chodzi o proporcje, ponieważ zdecydowałam się upiec stefankę w nieco innej niż wersja klasyczna. I tak oto wyszły małe torciki stefankowe.
Ciasto jest pyszne, jednak zanim znajdzie się na stole, powinno trochę odczekać - najlepiej upiec je dzień wcześniej.
Jak widać na zdjęciach kroi się bez problemu, dzięki czemu wygląda imponująco. :)
Inne pyszności znadziesz w dziale z CIASTAMI i DESERAMI.
Składniki (na 2 małe torciki):
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody
- 500 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 5 łyżek kaszy manny
do polania:
- rozpuszczona czekolada (gorzka lub mleczna)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 8 równych części.
Następnie uformować 8 okrągłych placków i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ja robiłam to przy pomocy plastikowej obręczy. Do obręczy wkładałam ciasto i wyklejałam ciastem cały spód obręczy, po czym podnosiłam ją go góry. W ten sposób wszystkie spody wyszły takiej samej wielkości.
Każdy placek można dodatkowo ozdobić wzorkiem zrobionym widelcem.
Piec na złoto przez około 15 minut.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem.
Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając.
Ja mieszałam trzepaczką do piany.
Całość jeszcze chwilę pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie.
Upieczone placki przełożyć lekko ciepłą masą z kaszy manny.
Polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
UWAGA: Jeśli zdecydujecie się upiec ciasto w wersji klasycznej, w formie o wymiarach 32 x 22 cm, proporcje podaję niżej (dokłądnie według przepisu z Moich wypieków). Sposób przygotowania tak samo, jak przy małych torcikach, z tym że ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozkładamy na blaszce 32 X 22 cm, po czym pieczemy.
ciasto: 500 g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła/margaryny, 2 łyżki miodu, 2 jaja, 1 łyżeczka sody
masa:1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru (maksymalnie), 200g masła/margaryny, 1 cukier waniliowy, 9 łyżek kaszy manny
Smacznie podane:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńMoze i małe ale na pewno smaczne ;D
OdpowiedzUsuńDobrze, że w ogóle jest coś słodkiego. :D
Usuńa ja w domu nie mam nic słodkiego :((((((
OdpowiedzUsuńRadziłabym jeszcze przeszukać szafki, może coś się znajdzie. :)
UsuńU mnie przeważnie okazuje się, że mąż schował coś słodkiego w jakiejś skrytce. :D
Prześliczne, ja też nie mam nic słodkiego, a po obejrzeniu tych zdjęć mój apetyt jeszcze wzrósł :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, w takim razie wpadajcie do mnie na małe co nieco. :)
UsuńMmm pychotka :>
OdpowiedzUsuńJest boska!!! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńo ranyyyy niebo w gębie:) wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńJakie piękne!:)
OdpowiedzUsuńjeju ale wspaniałe!!! bravo!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze, cieszę się, że torciki przypadły Wam do gustu. :)
OdpowiedzUsuńMoje kubki smakowe to lubią!
OdpowiedzUsuń