Małe torciki stefankowe

Stefanka kojarzy mi się z wszelakimi imprezami rodzinnymi. Ciasto z lekkim posmakiem miodu oraz masa z dodatkiem kaszy manny to duet wprost idealny. Całość warto polać roztopioną czekoladą lub samodzielnie zrobioną polewą czekoladową.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, dokonałam tylko niewielkich modyfikacji, jeśli chodzi o proporcje, ponieważ zdecydowałam się upiec stefankę w nieco innej niż wersja klasyczna. I tak oto wyszły małe torciki stefankowe.
Ciasto jest pyszne, jednak zanim znajdzie się na stole, powinno trochę odczekać - najlepiej upiec je dzień wcześniej.
Jak widać na zdjęciach kroi się bez problemu, dzięki czemu wygląda imponująco. :)

Inne pyszności znadziesz w dziale z CIASTAMI i DESERAMI.



Składniki (na 2 małe torciki):

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody
masa:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 łyżek kaszy manny

do polania:
  • rozpuszczona czekolada (gorzka lub mleczna)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 8 równych części.

Następnie uformować 8 okrągłych placków i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ja robiłam to przy pomocy plastikowej obręczy. Do obręczy wkładałam ciasto i wyklejałam ciastem cały spód obręczy, po czym podnosiłam ją go góry. W ten sposób wszystkie spody wyszły takiej samej wielkości.

Każdy placek można dodatkowo ozdobić wzorkiem zrobionym widelcem.

Piec na złoto przez około 15 minut.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem.

Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając.
Ja mieszałam trzepaczką do piany.

Całość jeszcze chwilę pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie.

Upieczone placki przełożyć lekko ciepłą masą z kaszy manny.

Polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.



UWAGA: Jeśli zdecydujecie się upiec ciasto w wersji klasycznej, w formie o wymiarach 32 x 22 cm, proporcje podaję niżej (dokłądnie według przepisu z Moich wypieków). Sposób przygotowania tak samo, jak przy małych torcikach, z tym że ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozkładamy na blaszce 32 X 22 cm, po czym pieczemy. 

ciasto: 500 g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła/margaryny, 2 łyżki miodu, 2 jaja, 1 łyżeczka sody
masa:1 litr mleka, 3/4 szklanki cukru (maksymalnie), 200g masła/margaryny, 1 cukier waniliowy, 9 łyżek kaszy manny








15 komentarzy:

  1. Moze i małe ale na pewno smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że w ogóle jest coś słodkiego. :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Radziłabym jeszcze przeszukać szafki, może coś się znajdzie. :)
      U mnie przeważnie okazuje się, że mąż schował coś słodkiego w jakiejś skrytce. :D

      Usuń
  3. Prześliczne, ja też nie mam nic słodkiego, a po obejrzeniu tych zdjęć mój apetyt jeszcze wzrósł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, w takim razie wpadajcie do mnie na małe co nieco. :)

      Usuń
  4. o ranyyyy niebo w gębie:) wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. jeju ale wspaniałe!!! bravo!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wszystkie komentarze, cieszę się, że torciki przypadły Wam do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje kubki smakowe to lubią!

    OdpowiedzUsuń