Uwielbiam ryby. I to uwielbiam w podwójnym znaczeniu tego slowa - za to, że są pyszne i za to, że tak łatwo można je przyrządzić. :)
W zdecydowanej wiekszości przypadków sprawioną rybę wystarczy natrzeć oliwą, oprószyć przyprawami i upiec. Podobnie było w tym przypadku.
Podawać z surówkami, sałatą, ziemniakami.
♥ Zobacz też: pieczona tilapia, pieczony pstrąg z boczkiem
Przygotowanie:
ryba:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Sprawioną rybę umyć i osuszyć, natrzeć oliwą, oprószyć sola, pieprzem i tymiankiem.
Piec około 30 minut.
chipsy:
*sposób pierwszy:
Piekarnik rozgrzać do 220-240 stopni C.
Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki ( można to zrobić przy pomocy tarki), przełożyć je do dużego naczynia, polać oliwą/olejem i dokładnie wymieszać, żeby pokryły się równomiernie tłuszczem.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułozyć na nim pojedynczą warstwę plastrów ziemniaczanych.
Piec około 13 minut (należy obserwować, czy ziemniaki są już przyrumienione, może się okazać, że należy piec je krócej lub dłużej).
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na ręcznik papierowy, posypać solą lub innymi przyprawami, na przykład sproszkowaną papryką i odstawić do ostygnięcia i wysuszenia.
*sposób drugi:
Na głębokiej patelni/ w garnku/ frytkownicy rozgrzać tłuszcz, smażyć na nim ziemniaczane talarki, wyjmować, kiedy się zarumienią. Podczas wrzucania na patelnię należy zwrócić uwagę na to, czy talarki nie są posklejane. Najlepiej wrzucać je szybko i pojedynczo, smażyć mniejszymi partiami.
Po zdjeciu z patelni przełożyć na ręcznik papierowy, posypać solą lub innymi przyprawami, na przykład sproszkowaną papryką i odstawić do ostygnięcia i wysuszenia.
nigdy takiej ryby nie jadłam... wygląda jak jakiś miks z piranią hehehe :D
OdpowiedzUsuń