Sałatka z makaronu z zupek chińskich

Sałatka, do której można wrzucić właściwie wszystko.:) Jest dobrą okazją do wykorzystania kurczaka z rosołu, pozostałej po imprezie pieczeni, czy kawałów wędlin. Jeśli nie lubimy kukurydzy albo groszku, możemy z nich zrezygnować albo zastąpić je czymś innym.


Składniki (na 6 porcji):
  • makaron z 2 opakowań zupek chińskich
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 200g piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Makaron połamać na mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą, przykryć, poczekać aż zmięknie i napęcznieje, odlać nadmiar wody.

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, paprykę na paseczki, przełożyć do miski.
Polać sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i paprykę, smażyc około 6 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kukurydzę i groszek odsączyć.

Makaron, kurczaka, paprykę, kukurydzę, groszek i majonez wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. To prawda,ten makaron świetnie się sprawdza min. w takich sałatkach. Nawet teraz chętnie bym zjadła. Mogę troszkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności:) i jaka kolorowa ta sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, ta sałatka świetnie smakuje z różnymi składnikami. Świetne jest to, ze można ją za każdym razem w inny sposób przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowa i pyszna. Też czasem podobną robię. Życzę słoneczka :) Dorota

    OdpowiedzUsuń