Ostatnio nabrałam ochoty na dania makaronowe. Dzisiaj na obiad pełnoziarniste penne z kurczakiem, papryką, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niby nic nadzwyczajnego, niby nic wyszukanego, a jednak pyszne!
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na małe kawałki, paprykę w ćwiartki, a następnie w paski, przełozyć do miski. Dodać składniki marynaty: oliwę, sos sojowy oraz pokrojone/pocięte listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. (Byłoby idealnie zostawić mięso i paprykę na całą noc w lodówce, jednak jeśli nie mamy czasu, nie jest to konieczne).
Po wyjęciu z lodówki mięso i paprykę wraz z marynatą przełożyć na patelnię i smażyć około 10 minut, często mieszając.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepły przełozyć na patelnię do kurczaka i papryki. Dodać pokrojone w paseczki pomidory. Odstawić na czas przygotowywania sosu.
Na małej patelni przygotować sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem, trzymać na średnim ogniu przez kilka minut i często oraz energicznie mieszając, czekać aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. (Nie musi być bardzo gęsty).
Ostrzegam, że zapach, który będzie towarzyszył robieniu sosu jest naprawdę barrrdzo intensywny. I uwaga! Niech nie przyjdzie Wam do głowy próbować sosu w trakcie robienia, jest naprawdę gorący!
Makaron i inne składniki na patelni polać sosem, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz lekko podgrzać, a następnie zdjąć z palnika.
Do makaronu dodać umyty i pozbawiony ogonków szpinak. Wymieszać. Odczekać aż szpinak lekko zwiędnie, a następnie nakładać na talerze.
Oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorować listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz