Penne z papryką, kurczakiem, szpinakiem i sosem balsamicznym

Ostatnio nabrałam ochoty na dania makaronowe. Dzisiaj na obiad pełnoziarniste penne z kurczakiem, papryką, świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Niby nic nadzwyczajnego, niby nic wyszukanego, a jednak pyszne! 







Składniki (na 3-4porcje):
  • 300g piersi kurczaka
  • duża czerwona papryka 
  • 200g makaronu typu penne (u nas pełnoziarnisty)
  • 2 garscie szpinaku baby
  • kilka pomidorów suszonych (w oliwie)
  • sól, pieprz
marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 10 listków bazylii+do dekoracji
  • sól morska
  • świezo mielony kolorowy pieprz
sos:
  • 1 łyżka prawdziwego miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na małe kawałki, paprykę w ćwiartki, a następnie w paski, przełozyć do miski. Dodać składniki marynaty: oliwę, sos sojowy oraz pokrojone/pocięte listki bazylii, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. (Byłoby idealnie zostawić mięso i paprykę na całą noc w lodówce, jednak jeśli nie mamy czasu, nie jest to konieczne).

Po wyjęciu z lodówki mięso i paprykę wraz z marynatą przełożyć na patelnię i smażyć około 10 minut, często mieszając.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepły przełozyć na patelnię do kurczaka i papryki. Dodać pokrojone w paseczki pomidory. Odstawić na czas przygotowywania sosu.

Na małej patelni przygotować sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem, trzymać na średnim ogniu przez kilka minut i często oraz energicznie mieszając, czekać aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. (Nie musi być bardzo gęsty).
Ostrzegam, że zapach, który będzie towarzyszył robieniu sosu jest naprawdę barrrdzo intensywny. I uwaga! Niech nie przyjdzie Wam do głowy próbować sosu w trakcie robienia, jest naprawdę gorący!

Makaron i inne składniki na patelni polać sosem, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz lekko podgrzać, a następnie zdjąć z palnika.

Do makaronu dodać umyty i pozbawiony ogonków szpinak. Wymieszać. Odczekać aż szpinak lekko zwiędnie, a następnie nakładać na talerze.

Oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dekorować listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz