Placuszki jabłkowe

Danie z serii "na szybko". Szybko ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, mleko, mąkę i mieszamy. Gotowe ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu, formując małe placuszki, które później możemy podać tak jak lubimy najbardziej: bez żadnych dodatków,  z jogurtem, śmietaną, ricottą albo cukrem. 






Składniki (na 2-3 porcje):
  • 4 jabłka
  • 2 jajka
  • 60ml mleka
  • około 100g mąki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • do podania: ricotta, mielone migdały, świeże listki mięty

    Przygotowanie:

    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ich nie obierałam). Dodać jajka, sól i mleko, wymieszać. Dodawać mąkę, mieszając. Masa powinna być dość gęsta, ale nie bardzo sztywna, dlatego też trzeba dodawać mąkę porcjami i sprawdzać, czy potrzeba więcej.

    Masę wykładać na rozgrzaną patelnię z tłuszczem ( 2 łyżki ciasta na 1 placuszek), smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Na zdjęciach placuszki podane są z ricottą, mielonymi migdałami i listkami mięty.







    2 komentarze:

    1. Takie placuszki kojarzą mi się z dzieciństwem i babcią<3 Pycha!

      OdpowiedzUsuń