Cytrynowa granita

Lato w pełni, a co za tym idzie- upały. Orzeźwiamy się na wszelakie sposoby. Chętniej sięgamy po chłodzone napoje, lody i zimne desery. Dzisiaj bardzo popularny deser kuchni włoskiej, czyli granita. Proponuję tę o smaku cytrynowym. Skusicie się? :) 









Składniki (2-4 porcje):
  • 500ml wody
  • 100g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 6 dużych cytryn

Przygotowanie:

W garnku podgrzać wodę, a następnie dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Cytryny sparzyć i zrolować na blacie (dzięki temu zabiegowi łatwiej wyciśniemy sok). Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, ze wszytskich wycisnąć sok.

Kiedy woda z cukrem ostygnie, dodać do niej sok i skórkę z cytryny, wymieszać, przelać do plastikowego pojemnika i wstawic do zamrażalnika na około 4 godziny.

Po wyjęciu pojemnika z zamrażalnika, drobno pokruszyć lód przy pomocy łyżki albo przełożyć do innego naczynia i szybko zmiksować tak, aby powstały małe kawałeczki lodu.

Szybko przełożyć do szklanek i od razu podawać.





1 komentarz: