Kuskus z kurczakiem, bobem i miętą

Kuskus świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dzisiaj proponuję wykorzystanie bobu i piersi z kurczaka. Jeśli dysponujemy wcześniej ugotowanym bobem, to można powiedzieć, że to danie jest ekspresowe, bo ani kasza, ani pierś z kurczaka nie wymagają wielkich nakładów czasowych. Przed podaniem dorzucam jeszcze kilka listków mięty, która dodaje lekkiego orzeźwienia i dobrze współgra z pozostałymi składnikami. 



Składniki (na 2 porcje):
  • 300g piersi z kurczaka
  • 100g kuskus (+ opcjonalnie bulion do zalania)
  • 100g ugotowanego i juz obranego bobu
  • kilka (kilkanaście) listków mięty
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Kuskus przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (ja zalewam bulionem).

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i czarnym pieprzem, usmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy.

Wymieszać kuskus, kawałki kurczaka i bób, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Przed podaniem udekorować świeżymi listkami mięty.





1 komentarz: