Kurczak z orzechami nerkowca

Przepis na kurczaka z orzechami nerkowca znalazłam na Czarnej oliwce. Ten tutaj jest lekko zmodyfikowany. 

W trakcie gotowanie orzechy nerkowca znacznie zmiękną, a całość przejdzie sosem sojowym i słodkim sosem chili. Przed samym podaniem proponuję udekorowanie dania pokrojoną dymką.

Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem albo makaronem sojowym. 




Składniki (na około 6 porcji):
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 100g orzechów nerkowca
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 7 łyżek słodkiego sosu chili
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • do podania: posiekana dymka, świeżo mielony kolorowy pieprz



Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem aż do zeszklenia.  Dodać orzechy nerkowca, mięso i sos chili. Dusić pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Dodać sos sojowy, cukier i sól. Smażyć bez przykrycia jeszcze około 10 minut.

Mozna jeść bez żadnych dodatków albo podawać z ryżem lub makaronem sojowym.

Przed podaniem posypać pokrojoną dymką oraz oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.




3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
    Zapraszam do siebie i przy okazji zostaję na dłużej :)

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak z orzechami to zawsze udane połączenie :) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń