Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę lub ubić.
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić.
Rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu usmażyć na miękko posiekaną drobno cebulę z peperoni oraz curry.
Dodać tuńczyka i smażyć od 3-5 minut. W kolejnym kroku dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Zdjąć z ognia, skropić sokiem z limonki i ponownie wymieszać.
Na głębokim talerzu roztrzepać jajko, a na płaski wysypać tartą bułkę. Z gotowej masy ulepić małe kulki, obtoczyć je w jajku, a potem w bułce.
Smażyć małymi partiami w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.
- Oryginalny przepis: Kulinarny Atlas Świata, Sri Lanka, s. 393, Agora SA
Świetne!
OdpowiedzUsuń