Kotleciki rybne

Składniki (około 35 sztuk):

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża posiekana cebula
  • 3 zielone papryczki peperoni drobno posiekane (można mniej)
  • 250 g ziemniaków
  • 500 ml butelki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 limonki
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę lub ubić.
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić.
Rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu usmażyć na miękko posiekaną drobno cebulę z peperoni oraz curry.
Dodać tuńczyka i smażyć od 3-5 minut. W kolejnym kroku dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Zdjąć z ognia, skropić sokiem z limonki i ponownie wymieszać.
Na głębokim talerzu roztrzepać jajko, a na płaski wysypać tartą bułkę. Z gotowej masy ulepić małe kulki, obtoczyć je w jajku, a potem w bułce.
Smażyć małymi partiami w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.


  • Oryginalny przepis: Kulinarny Atlas Świata, Sri Lanka, s. 393, Agora SA





1 komentarz: