Sajgonki

Sajgonki nie są skomplikowane w przygotowaniu, więc śmiało możemy zrobić je w domu. Są dobrym pomysłem na imprezową przekąskę. Podajemy je z surówkami, sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Można również zrobić wersję niesmażoną w głębokim tłuszczu. Wówczas mięso smażymy na patelni wcześniej razem z cebulą i marchewką, całość mieszamy tak jak w przepisie niżej (ja rezygnuję również z dodania jajek), a później zawijamy w papier ryżowy i tak podajemy. 


Składniki (na 12 sztuk):

  • 12 sztuk okrągłego papieru ryżowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego (lub mieszanego wieprzowego i wołowego)
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 marchewka 
  • 2 jajka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 liście kapusty pekińskiej 
  • pęczek szczypiorku 
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub sojowego) 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Makaron przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, następnie pokroić na mniejsze, około 1-centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę pekińską, natkę pietruszki i szczypiorek drobno pokroić. 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać marchew i mieszając, smażyć około minutę. 
Dodać imbir, ostrą paprykę i sos rybny. Smażyć jeszcze minutę. Odstawić, przestudzić, a następnie dodać do mięsa (surowego) razem z kapustą, makaronem, natką, szczypiorkiem i jajkami. Dokładnie wymieszać. 
Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Papier ryżowy umieścić na kilka sekund w naczyniu z letnią wodą, a następnie rozkładać na desce. Na każdym krążku układać pełną łyżkę nadzienia, zwijać w rulony (na opakowaniu najczęściej jest instrukcja, jak to zrobić), a następnie smażyć na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu aż do zrumienienia. 
Podawać z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki, słodkim sosem chili, sosem sojowym.



6 komentarzy:

  1. Nie są skomplikowane, a jakie są dobre!: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero niedawno stałam się ich fanką. :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczna przekąska. Wygląda kusząco...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w najbliższym czasie znowu je zrobimy. Zastanawia mnie, jak by smakowały takie z krewetkami. :)

      Usuń
  3. Myslalam ,ze trudniejsze:) pyszne musza być...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zanim je zrobiłam, też myślałam, że to coś skomplikowanego. :)

      Usuń