Curry z indykiem

Nie ma nic prostszego niż takie curry! :)
Szybkie i pożywne danie, które można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na imprezę. Polecam podać z ryżem i posypać dużą ilością natki pietruszki i szczypiorku. 

Zobaczcie też:
♥ Zielone curry z kurczakiem i marchewką

♥ Czerwone curry z rybą i krewetkami

Składniki (około 4 porcje):
  • 400 g filetu z piersi z indyka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże marchewki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania: natka pietruszki, szczypiorek

Przygotowanie:

Pierś z indyka pokroić na małe kawałki, obrane marchewki w talarki.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać pastę curry i inne przyprawy, wymieszać, dodać kawałki indyka, smażyć około 5 minut, często mieszając.

Dodać marchewkę, wlać bulion i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchew będzie miękka. Od czasu do czasu mieszać.

Podawać z ryżem, posiekaną natką pietruszki i/lub szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz