Wegańskie naleśniki

Składniki (około 6 naleśników):
  • 1 szklanka (o pojemności 250 ml) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych*
  • 1 szklanka mleka roślinnego**
  • 3/4 szklanki wody gazowanej 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Dokładnie, ale szybko wymieszać wszystkie składniki. 
Zbyt długie miksowanie/mieszanie spowoduje, że później naleśniki będą "gumowe".  

Odstawić ciasto na około 20 minut, żeby "odpoczęło".

Po tym czasie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolać odrobinę wody, dokładnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie wylewać odpowiednią ilość ciasta. Smażyć z jednej, a następnie z drugiej strony. 

Naleśniki należy przekręcać dość ostrożnie, ponieważ mogą mieć tendencję do rwania, ale przy odrobinie wprawy uda się przewracać je w całości. :)


*Górskie płatki owsiane zmielone na drobny proszek w młynku do kawy/malakserze.
**Użyłam mleczka kokosowego z puszki, można użyć każdego mleka roślinnego


  • Oryginalny przepis i wskazówki pochodzą ze strony JADŁONOMIA.



3 komentarze: