Pieczarkowa inna niż wszystkie


Oryginalny przepis pochodzi z małej książeczki: Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI-ZUPY








Składniki:
  • 40g masła
  • 500g pieczarek pokrojonych w plasterki (ja czasami dodaję też suszone grzyby)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 20g mąki
  • litr bulionu warzywnego lu drobiowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać połowę masła na patelni, na średnim ogniu, następnie dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem- dusić około 8 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Następnie zdjąć patelnię z ognia.
Pozostałą część masła rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i dusić 2-3 minuty. Mieszając, dodać mąkę i ponownie całość dusić około 2 minut. Następnie, energicznie mieszając, wlać bulion i wino.
1/4 pieczarek odłożyć do oddzielnej miseczki, resztę natomiast dodać do garnka i zmniejszyć ogień. (Teraz też można wrzucić suszone grzybki, jeśli macie ochotę). Gotować około 20 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając.
Zupę lekko ostudzić, a następnie rozdrobnić tłuczkiem, robiąc puree; ja zmiksowałam w blenderze-jest to szybszy i wygodniejszy sposób;
Następnie do zmiksowanej już zupy dodać pozostałą część pieczarek oraz śmietanę.
Całość podgrzewać około 5 minut na średnim ogniu.
Dodać sok z cytryny, a w razie potrzeby doprawić.








2 komentarze:

  1. A ja mam w lodówce worek pieczarek i chyba zawaham się ich użyć :D

    OdpowiedzUsuń