Oryginalny przepis pochodzi z małej książeczki: Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI-ZUPY
Składniki:
- 40g masła
- 500g pieczarek pokrojonych w plasterki (ja czasami dodaję też suszone grzyby)
- 1 cebula drobno posiekana
- 20g mąki
- litr bulionu warzywnego lu drobiowego
- 2 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Następnie zdjąć patelnię z ognia.
Pozostałą część masła rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i dusić 2-3 minuty. Mieszając, dodać mąkę i ponownie całość dusić około 2 minut. Następnie, energicznie mieszając, wlać bulion i wino.
1/4 pieczarek odłożyć do oddzielnej miseczki, resztę natomiast dodać do garnka i zmniejszyć ogień. (Teraz też można wrzucić suszone grzybki, jeśli macie ochotę). Gotować około 20 minut pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając.
Zupę lekko ostudzić, a następnie rozdrobnić tłuczkiem, robiąc puree; ja zmiksowałam w blenderze-jest to szybszy i wygodniejszy sposób;
Następnie do zmiksowanej już zupy dodać pozostałą część pieczarek oraz śmietanę.
Całość podgrzewać około 5 minut na średnim ogniu.
Dodać sok z cytryny, a w razie potrzeby doprawić.
Pychota!!!!!!
OdpowiedzUsuńA ja mam w lodówce worek pieczarek i chyba zawaham się ich użyć :D
OdpowiedzUsuń