Mój pierwszy w życiu mazurek. Oczywiście nie licząc tych pieczonych kiedyś razem z mamą.
Mój wkład w robieniu świątecznych słodkości polegał przede wszystkim na wyjadaniu pozostałej masy z miski albo maczaniu palca w lukrze, ale i tak byłam dumna z tego, ze mogę "pomóc".:)
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- jajko ( jeśli nie masz jajka- wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej)
- łyżka śmietany 18-proc.
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozwałkować na kwadrat o boku około 20 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuć kilka razy widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni C-około 20 minut.
Po ostudzeniu ciasto można posmarować na przykład gotową masą kajmakową lub rozpuszczoną czekoladą.
Do dekoracji nadają się migdały, suszone morele, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz