Słodkości świąteczne - mazurek


Mój pierwszy w życiu mazurek. Oczywiście nie licząc tych pieczonych kiedyś razem z mamą.
Mój wkład w robieniu świątecznych słodkości polegał przede wszystkim na wyjadaniu pozostałej masy z miski albo maczaniu palca w lukrze, ale i tak byłam dumna z tego, ze mogę "pomóc".:)






Składniki na ciasto:
  • 200g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • jajko ( jeśli nie masz jajka- wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej)
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, jajko, masło, śmietanę oraz proszek do pieczenia połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto.

Rozwałkować na kwadrat o boku około 20 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuć kilka razy widelcem.
Piec w temperaturze 200 stopni C-około 20 minut.

Po ostudzeniu ciasto można posmarować na przykład gotową masą kajmakową lub rozpuszczoną czekoladą.

Do dekoracji nadają się migdały, suszone morele, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz