Ostatnio w autobusie przypadkiem usłyszałam czyjąś rozmowę:
"-No co ty! Jak można jeść placki ziemniaczane z cukrem?
-No ja nie wiem, ale tak jedzą..."
Oczywiście dyskusja toczyła się dalej, a tutaj przytoczyłam maleńki jej fragment, który w zasadzie oddał to, co powinien.
Przepis pierwszy:
Składniki (na 14 plackow o średicy około 9 cm )
"-No co ty! Jak można jeść placki ziemniaczane z cukrem?
-No ja nie wiem, ale tak jedzą..."
Oczywiście dyskusja toczyła się dalej, a tutaj przytoczyłam maleńki jej fragment, który w zasadzie oddał to, co powinien.
Otóż - ja również należę do tych, którzy jedzą placki ziemniaczane z cukrem. Nawet, kiedy poleję je śmietaną i posypię szczypiorkiem, to i tak dla cukru miejsce się zawsze znajdzie. :)
Składniki (na 14 plackow o średicy około 9 cm )
- 850g ziemniaków
- 2 jajka
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- sól do smaku
- pieprz do smaku (używam świeżo mielonego)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Wbić jajko i dodać 4 łyżki mąki.
Dodać przyprawy-sól, pieprz, kminek, paprykę oraz czosnek.
Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać na przykład ze śmietaną ....i cukrem. :)
Przepis drugi:
Składniki (na 5 sporych placków):
- 500 g ziemniaków
- około 2 czubate łyżki mąki
- czerwona cebula
- jajko
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć razem z cebulą na tarce z dużymi oczkami.
Czosnek posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić.
Całość wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Marzą mi się takie placki, wyglądają przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wzięcia udziału w konkursie ;) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html
OdpowiedzUsuńjego wysokość wspaniale się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuń