Placki ziemniaczane, czyli Jego Wysokość Ziemniak wkracza do kuchni :)

Ostatnio w autobusie przypadkiem usłyszałam czyjąś rozmowę:
"-No co ty! Jak można jeść placki ziemniaczane z cukrem?
-No ja nie wiem, ale tak jedzą..."
Oczywiście dyskusja toczyła się dalej, a tutaj przytoczyłam maleńki jej fragment, który w zasadzie oddał to, co powinien.
Otóż - ja również należę do tych, którzy jedzą placki ziemniaczane z cukrem. Nawet, kiedy poleję je śmietaną i posypię szczypiorkiem, to i tak dla cukru miejsce się zawsze znajdzie. :)


Przepis pierwszy:

Składniki (na 14 plackow o średicy około 9 cm )
  • 850g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku (używam świeżo mielonego)
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Wbić jajko i dodać 4 łyżki mąki.

Dodać przyprawy-sól, pieprz, kminek, paprykę oraz czosnek.

Dokładnie wymieszać. Smażyć na  rozgrzanym tłuszczu.

Podawać na przykład ze śmietaną ....i cukrem. :)


Przepis drugi:

Składniki (na 5 sporych placków):
  • 500 g ziemniaków
  • około 2 czubate łyżki mąki
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć razem z cebulą na tarce z dużymi oczkami.

Czosnek posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić.

Całość wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.























3 komentarze:

  1. Marzą mi się takie placki, wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie ;) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  3. jego wysokość wspaniale się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń