Przepis dla wszystkich znudzonych rybą w tradycyjnej panierce. Przepyszne i bardzo chrupiące ciasto piwne.
Do tego ziemniaczki w mundurkach albo frytki.
Składniki:
- 4 filety (u mnie z morszczuka-ale właściwie każda ryba się nadaje)
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- szklanka piwa
- 15 g świeżych drożdzy
- 2 łyżeczki soli
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Do mąki powoli wlewać piwo z drożdżami i mieszać na gładką masę.
Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę.
Ryby przyprawić (ja skropiłam sokiem z połówki cytryny, pieprzem czosnkowym i słodką sproszkowaną papryką), obtoczyć w cieście i smażyć przez około 8 minut na dość głębokim tłuszczu, aż mocno się zarumienią. Wyjmować na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
P.S. Ania, wybacz ten koperek. :)
Inspiracją dla mnie była książeczka Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI Ryby i owoce morza, Carol Tennant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz