Czas na rybkę w cieście piwnym


Przepis dla wszystkich znudzonych rybą w tradycyjnej panierce. Przepyszne i bardzo chrupiące ciasto piwne.
Do tego ziemniaczki w mundurkach albo frytki.
 
 

Składniki:
  • 4 filety (u mnie z morszczuka-ale właściwie każda ryba się nadaje) 
  • 1 1/2  szklanki mąki pszennej
  • szklanka piwa
  • 15 g świeżych drożdzy
  • 2 łyżeczki soli 
Drożdze wymieszać z odrobiną piwa, aż powstanie jednolita masa. Następnie powoli dolewać resztę piwa i delikatnie mieszać.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Do mąki powoli wlewać piwo z drożdżami i mieszać na gładką masę.
Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę.
 
Ryby przyprawić (ja skropiłam sokiem z połówki cytryny, pieprzem czosnkowym i słodką sproszkowaną papryką), obtoczyć w cieście i smażyć przez około 8 minut na dość głębokim tłuszczu, aż mocno się zarumienią.  Wyjmować na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  

P.S. Ania, wybacz ten koperek. :)


Inspiracją dla mnie była książeczka  Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI Ryby i owoce morza, Carol Tennant 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz