Domowy makaron

Marzy Wam się czasami domowy makaron? :) Kiedy byłam małą dziewczynką, mama często robiła makaron, a ja byłam zachwycona, kiedy mogłam jej w tym pomóc. :)
I choć dzisiaj na półkach sklepowych czekają na nas przeróżne makarony we wszytskich kolorach i kształtach, to czasami warto zrobić makaron w domu. Chociażby po to, żeby przywołać smak dzieciństwa. :)




Składniki (dla 2 - 3 osób):
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą.

Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę.

Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Rozwałkować na placek, podsypując mąką. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały.

Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać makaron po stolnicy. Zagotować i osolić wodę.

Makaron gotować krótko i partiami.

Podawać z sosem.



Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz