Marzy Wam się czasami domowy makaron? :) Kiedy byłam małą dziewczynką, mama często robiła makaron, a ja byłam zachwycona, kiedy mogłam jej w tym pomóc. :)
I choć dzisiaj na półkach sklepowych czekają na nas przeróżne makarony we wszytskich kolorach i kształtach, to czasami warto zrobić makaron w domu. Chociażby po to, żeby przywołać smak dzieciństwa. :)
Składniki (dla 2 - 3 osób):
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- po 1 łyżeczce soli i oliwy
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę.
Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Rozwałkować na placek, podsypując mąką. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały.
Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać makaron po stolnicy. Zagotować i osolić wodę.
Makaron gotować krótko i partiami.
Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz