Placki cukiniowe

Placki cukiniowe są dla mnie miłą odmianą. Do tej pory miałam okazję jeść tylko ziemniaczane, poza tym, niezbyt przychylnym okiem patrzyłam na cukinię. :) Nam smakują placuszki podane z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.









Składniki:
  • 30 dag cukinii
  • jajko
  • przyprawy
  • ząbek czosnku
  • około 5 łyżek mąki
Przygotowanie:

Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.

Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i bardzo drobno posiekaną cebulę.

Wbić jajko i dodać około 5 łyżek mąki. Przyprawić solą i pieprzem.

Smażyć na dość głębokim tłuszczu z obu stron, a następnie wyjąć na rozłożony na talerzu papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, śmietaną i cukrem lub innymi ulubionymi dodatkami. :)



3 komentarze: