Czosnkowa pomidorowa

A oto kolejny z serii szybkich przepisów. Czosnkowa pomidorowa albo pomidorowa czosnkowa, sama nie wiem, który ze smaków dominuje.
W każdym razie, zestawienie tego typu bardzo przypadło mi do gustu.







Składniki:
  • 750 ml intensywnego wywaru warzywnego
  • pół litra domowego przecieru pomidorowego (zaznaczam-domowego :) )
  • 2 główki czosnku
  • przyprawy wedle gustu
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
    Czosnek obieramy-ząbki z jednej główki siekamy na drobno, z drugiej - zostawiamy w całości lub kroimy na pół. W garnku podgrzewamy oliwę, na której  podduszamy czosnek.
    Następnie zalewamy to przecierem pomidorowym, chwilę gotujemy i dodajemy wywar warzywny. Całość należy zagotować i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. I gotowe!

    Podawać z makaronem i natką pietruszki.













    2 komentarze:

    1. Musi być przepyszna - wygląda cudownie!

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam pomidory, uwielbiam czosnek ! Wypróbuję z kluseczkami parmezanowymi które od dawna za mną chodzą :)

      OdpowiedzUsuń