Plum Crumble

W powietrzu czuję jesień. Chłodny wiatr muska twarz, a nozdrza delikatnie drażni zapach wilgotnej ziemi. Chodniki i trawniki zapełniają się suchymi liśćmi, a idąc niby tak dobrze znanym szlakiem i przetartymi ścieżkami trzeba robić od czasu do czasu uniki przed spadającymi z drzew żołędziami... Pięknie jest! :)




Składniki:
  • 15 śliwek
  • 100g mąki
  • 70g masła
  • 50g cukru

Przygotowanie:
Owoce umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Delikatnie osuszyć i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki.
Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





7 komentarzy:

  1. Niestety zostało po tym już tylko wspomnienie.:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak crumble - jesienne ukojenie chłodnym popołudniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie jest - zwłaszcza z talerzem takiego crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na śniadanko, na kolację moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń