Francuska zupa cebulowa

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, od razu się nią zachwyciłam i wiedziałam, że zagości w naszym domowym menu na dłużej.

Oryginalny przepis: "Z kuchennej półeczki Zupy" Carole Clements 







Składniki ( dla 2 osób):
  • łyżka masła
  • 3 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki
  • ząbek czosnku-drobno posiekany
  • łyżka mąki
  • 100 ml białego wytrawnego(ewentualnie półwytrawnego wina)
  • litr bulionu wołowego (ewentualnie mocnego warzywnego)
  • 4 kromki bagietki(może być też zwykła bułka albo chleb)
  • 100 g sera gruyere - startego
  • sól, pieprz 


Przygotowanie:

Rozpuścić masło w garnku ustawionym na  średnim ogniu.  Dodać cebulę i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy czosnek, doprawiamy pieprzem i solą.

Teraz należy zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez około pół godziny, bez przykrycia. Kiedy cebula zacznie brązowieć, należy ją częściej mieszać-szczególnie przy dnie.

Następnie posypujemy cebulę mąką i bardzo dokładnie mieszamy. Teraz dolewamy wino i bulion i gotujemy całość.

Na bagietkach albo pokrojonym na mniejsze części chlebie układamy ser i zapiekamy w piekarniku. Tak przyrządzone grzanki kładziemy na ciepłej zupie i od razu podajemy.


2 komentarze: