♥ Oryginalny przepis: Tarta szpinakowo-serowa, Kuchnia francuska, Biblioteczka Poradnika Domowego
Składniki (na formę o średnicy 25cm):
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 180 g masła (plus trochę do formy),
- łyżka oliwy
- 2 łyżki schłodzonej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 35-40 dag fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- sól
Sos:
- 15 dag startego żółtego sera
- 125 ml tłustego mleka
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Schłodzone masło pokroić na małe kawałki, wymieszać z mąką. Wlać wodę, wsypać sól, wymieszać i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Ugotować fasolkę w osolonej wodzie.Odstawić do ostygnięcia.
Mleko wlać do miski, wbić jajka, dodać sól. Ubić na jednolitą masę, dodać starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Dno i boki formy do tarty, natłuszczonej masłem, wylepić ciastem. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika na 10 minut.
Na przestudzonym cieście rozłożyć fasolkę i polać sosem.
Piec 15-20 minut w 200 stopniach, a potem obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec kolejne 15 minut.
Wspaniała tarta- przepyszne smaki!! ;)
OdpowiedzUsuńFasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw :) Z chęcią zrobię sobie w przyszłości taką tartę.
OdpowiedzUsuńjaka smaczna
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak, pycha ;)
OdpowiedzUsuńtarty wytrawne są przewspaniałe!
OdpowiedzUsuńpaluszki lizać.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
wygląda szalenie apetycznie i na pewno smakuje wyśmienicie, muszę ją wypróbować, bo uwielbiam fasolkę szparagową :) pozdrawiam ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory, aż oczy rwą się aby ząbki mogły ją ugryźć:)
OdpowiedzUsuńZ fasolką musi być pyszna:-) Bardzo ciekawy skład:-)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuń