Tarta z fasolką szparagową

Dzisiaj przepis na pyszną i oryginalną tartę z fasolką szparagową. Nie jest zbyt skomplikowana, jeśli chodzi o przygotowanie, dlatego też polecam wszystkim, którym towarzyszy kuchenny leń, a mimo wszystko chcieliby zjeść coś smacznego i domowego. :)



♥  Oryginalny przepis: Tarta szpinakowo-serowa, Kuchnia francuska, Biblioteczka Poradnika Domowego



Składniki (na formę o średnicy 25cm):

Ciasto:
  • 300 g mąki, 
  • 180 g masła (plus trochę do formy),
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki schłodzonej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 35-40 dag fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • sól

Sos:

  • 15 dag startego żółtego sera
  • 125 ml tłustego mleka
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Schłodzone masło pokroić na małe kawałki, wymieszać z mąką. Wlać wodę, wsypać sól, wymieszać i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Ugotować fasolkę w osolonej wodzie.Odstawić do ostygnięcia.

Mleko wlać do miski, wbić jajka, dodać sól. Ubić na jednolitą masę, dodać starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. 

Dno i boki formy do tarty, natłuszczonej masłem, wylepić ciastem. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika na 10 minut.

Na przestudzonym cieście rozłożyć fasolkę i polać sosem.

Piec 15-20 minut w 200 stopniach, a potem obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec kolejne 15 minut.









9 komentarzy:

  1. Wspaniała tarta- przepyszne smaki!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw :) Z chęcią zrobię sobie w przyszłości taką tartę.

    OdpowiedzUsuń
  3. tarty wytrawne są przewspaniałe!
    paluszki lizać.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda szalenie apetycznie i na pewno smakuje wyśmienicie, muszę ją wypróbować, bo uwielbiam fasolkę szparagową :) pozdrawiam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kolory, aż oczy rwą się aby ząbki mogły ją ugryźć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z fasolką musi być pyszna:-) Bardzo ciekawy skład:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super! Spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń