Kulinarne wspomnienia

Oto kilka kulinarnych wspomnień z tego miesiąca. Bez przepisów, za to dużo zdjęć. :)










Słodkości z warzywnym dodatkiem

A to ci dopiero! :) Warzywa w słodyczach - takiego eksperymentu jeszcze nie robiłam. Akcja zorganizowana przez chantel tak bardzo mnie zaintrygowała, że postanowiłam zaryzykować. Przy okazji okazało się, że w tym moim całym warzywno - cukierniczym szaleństwie mogę również wziąć udział w akcji muffinkowej, której pomysłodawczynią jest domaskowa. Dwie pieczenie na jednym ogniu. :)






Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych



Przygotowanie:

Białka z dodatkiem soli ubić, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka (najlepiej na przemian - trochę cukru, żółtko, trochę cukru...).

Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.

Na koniec wlewamy olej i sok pomarańczowy, a następnie dodajemy marchew i płatki migdałowe.

Przelać do foremek lub na blaszkę, piec w 180 stopniach.

Na wierzchu można ozdobić migdałami i/lub plastrami marchewki.

Z podanych składników zrobiłam 10 muffinek oraz małe ciasto na blaszce o wymiarach 20x20cm .
Muffinki były gotowe  po 15 minutach, ciacho po około 35.












Kremowa pomidorowa

Nie da się chyba nie zauważyć, że pomidorowa jest moją ulubioną zupą. W zasadzie bez zupy pomidorowej i wszelakiego rodzaju makaronu nie mogłabym normalnie funkcjonować.

Domowa spiżarnia jest więc porządnie zaopatrzona w słoiki z domowym przecierem, pomidory w puszce i soki pomidorowe. Do tego zapas makaronu, którego z pewnością nie powstydziłaby się liczna włoska rodzina. :)

Ale do rzeczy... Dzisiejsza propozycja cieszy wspaniałym kolorem i aromatem, dodatek mascarpone dodaje delikatności i sprawia, ze zwykła pomidorowa staje się wyjątkowa. :) Tę zupę - krem można podawać na przykład  z makaronem lub grzankami. Ja, z wiadomych względów, wybrałam pierwszą opcję :).

Myślę, ze moja pomidorowa nadaje się na tegoroczny Festiwal zupy oraz świetnie oddaje sens akcji Pomidorowe inspiracje.Podśpiewując Addio pomidory, mam też zamiar dołączyć do akcji, gdzie w tle gra muzyka. :)


Składniki:
  • 400 g pokrojonych pomidorów (bez nasion) - mogą być z puszki
  • litr passaty pomidorowej
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka suszonej bazylii
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Krojone pomidory wraz z łyżką suszonej bazylii wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i dusić aż do uzyskania dość jednolitej konsystencji. Od czasu do czasu zamieszać.

Następnie zalać passatą i zagotować.

Na koniec dodać mascarpone oraz cukier.

Po przestudzeniu całość można jeszcze zmiksować do uzyskania idealnie jednolitej konsystencji, jednak nie jest to konieczne.



IV Letni Festiwal ZupyJedzenie z muzyką w tle IIPomidorowe inspiracje

Kurczak z brokułem

Kapryśna pogoda odbiera mi kulinarną wenę twórczą... a może raczej powoduje niezdecydowanie. W myślach próbuję złapać smak, który dzisiaj zadowoli nasze podniebienia i jeśli chodzi o mnie, mam ochotę na wszystko i właściwie na nic.

W tym całym niezdecydowaniu zaglądam do lodówki, szperam po szafkach, zaglądam do zapasów i szukam inspiracji w książkach kucharskich. Na próżno.

Wreszcie przychodzi coś w rodzaju olśnienia - pomysł na danie proste i może nawet pokuszę się o stwierdzenie, że zdrowe. Oto i ona - pierś z kurczaka z brokułem gotowanym na parze oraz prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki:
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • średniej wielkości brokuł
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • limonka (sok)
  • łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie: 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do naczynia, dodać sok z limonki oraz sos sojowy, oprószyć pieprzem i odstawić.

W tym czasie ugotować różyczki brokuł na parze oraz uprażyć płatki migdałowe na rozgrzanej i suchej patelni.

Kiedy brokuły i płatki są już gotowe, można zająć się kurczakiem - odsączamy go z marynaty i wrzucamy na gorącą patelnie z odrobiną oliwy.

Na talerzu układamy różyczki oraz kurczaka oraz posypujemy płatkami. Można dodać majonez lub jogurt naturalny.