Ekspresowe bułki z suszonym pomidorem

Są szybkie, może nawet trochę niedbałe i niezbyt eleganckie. Swym wyglądem nie mogą konkurować z krągłościami bułek sklepowych. Ale ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilę i jak by nie patrzeć, są wyrobem domowym, a wszystko to, co domowe, jest najlepsze. :)
Przepis na te bułki zamieszczałam na blogu już jakiś czas temu, wtedy też robiłam bułki z maślanką i słonecznikiem (klik) - teraz postanowiłam do niego wrócić, ale zamiast słonecznika tym razem dodałam suszone pomidory.

Składniki (na około 8 małych bułek):
  • 260 g mąki pszennej + ewentualnie do posypania
  • płaska łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
  • szklanka maślanki (250 ml) + trochę do posmarowania bułek na wierzchu
  • opcja: kilka suszonych pomidorów pokrojonych na bardzo małe kawałki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.


Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, sól, cukier. Dodać posiekane masło i wyrobić.

Maślankę roztrzepać i powoli wlać do mąki. Dodać cząstki suszonych pomidorów  i mieszać aż powstanie luźne ciasto. Jeśli bedzie się za bardzo kleić, posypać mąką.

Uformować bułeczki - z ciasta wyjdzie około 8 małych lub 4 większe bułki.

Każdą bułkę posmarować na wierzchu maślanką - dzięki temu ładnie się zrumienią.

Piec około 10 minut, a jeśli bułki są większe - dłużej. (Uwaga! Należy pamietać, że bułki trochę wyrosną, więc trzeba je ułożyć zachowujac odstępy. )

 



5 komentarzy:

  1. Rzeczywiście ekspresowe. Wrzucam przepis do zakładek, z pewnością wkrótce wypróbuję:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis :) Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekspresowe! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szybkie i smaczne! kupuję ten przepis :) mam wszystkie składniki, więc z ochotą zrobię:)

    OdpowiedzUsuń