Pieczona tilapia

Przyszła piękna i długo wyczekiwana wiosna. Na pewno większość z nas ma teraz ochotę na lekkie dania, pyszne sałatki i chce nacieszyć sie wspaniałymi kolorami na talerzu.
U nas w tym tygodniu przyszedł czas na ryby. Dzisiaj królową stołu jest tilapia. Skropiona sokiem z cytryny, z dodatkiem czosnku, oprószona solą i pieprzem. Prostota wykonania w tym wypadku jest najlepszym rozwiązaniem. 



Składniki:
  • 1 różowa tilapia ( wypatroszona)
  • sok z 1 cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Naczynie lub blachę do pieczenia nasmarować oliwą.

Rybę umyć i osuszyć. Skropić sokiem z 1 cytryny i natrzeć świeżo zmieloną solą morską i pieprzem.

Do środka włożyć 5 obranych i lekko zgniecionych ząbków czosnku.

Na wierzchu połozyć kilka płatków masła.

Piec około 20-25 minut.































Można podać z pieczonymi ziemniaczkami z tymiankiem:
(klikając na zdjęcie, w nowym oknie otwiera się wpis na blogu)

2 komentarze:

  1. rybka prezentuje się znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprobowalam. Podalam z frytkami i surowka z pora. Latwa do przygoyowania. Pyszniutka. Dzieki za latwy przepis

    OdpowiedzUsuń