U nas w tym tygodniu przyszedł czas na ryby. Dzisiaj królową stołu jest tilapia. Skropiona sokiem z cytryny, z dodatkiem czosnku, oprószona solą i pieprzem. Prostota wykonania w tym wypadku jest najlepszym rozwiązaniem.
Składniki:
- 1 różowa tilapia ( wypatroszona)
- sok z 1 cytryny
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- świeżo zmielona sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Naczynie lub blachę do pieczenia nasmarować oliwą.
Rybę umyć i osuszyć. Skropić sokiem z 1 cytryny i natrzeć świeżo zmieloną solą morską i pieprzem.
Do środka włożyć 5 obranych i lekko zgniecionych ząbków czosnku.
Na wierzchu połozyć kilka płatków masła.
Piec około 20-25 minut.
Można podać z pieczonymi ziemniaczkami z tymiankiem:
(klikając na zdjęcie, w nowym oknie otwiera się wpis na blogu)
rybka prezentuje się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńWyprobowalam. Podalam z frytkami i surowka z pora. Latwa do przygoyowania. Pyszniutka. Dzieki za latwy przepis
OdpowiedzUsuń