Pierogi z cieciorką

To był taki eksperyment poplątany z improwizacją. Było tak: najpierw zapuszkowana cieciorka przemówiła do mnie ze sklepowej półki, a ja nie potrafiąc jej odmówić zabrałam ją ze sobą, po czym nie wiedziałam, co z nią zrobić. :) A kiedy nie wiem, co zrobić, robię pierogi. Proste, prawda? :)
Kombinowałam, mieszałam, doprawiałam i oto są! Pierogi z cieciorką, białym serem i cebulką. :)





Składniki (około 35 sporych pierogów*):
  • 240 g cieciorki z puszki ( masa po odsączeniu)
  • 150 g białego półtłustego sera
  • 1 cebula
  • sól
  • łyżka oliwy 

  • 380g mąki pszennej ( 2 szklanki o pojemności 330ml) + do podsypania
  • 330 ml gorącej wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oliwy.

Cieciorkę rozdrobnić lekko widelcem, dodać pokruszony twaróg i wymieszać. Dodać cebulę. Przyprawić solą.

Mąkę, sól i masło umieścić w dużym naczyniu i zalać gorąca wodą. Mieszać najpierw przy pomocy dużej łyżki, a później wyjąć na blat posypany mąką i zagniatać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto podzielić na 4 mniejsze kawałki, wałkować na cienkie placki, w razie potrzeby podsypując mąką.

Wycinać kółka foremką lub szklanką, następnie nakładać na środek farsz i zlepiać.

Najlepiej najpierw powycinać kółeczka, a później rozlożyć je wszystkie na blacie i porozkładać na każdym farsz. W ten sposób unikniemy sytuacji, że zostanie nam za dużo farszu albo ciasta. Podczas zlepiania, można delikatnie zwilzać brzegi wodą i sklejać.

Wrzucać do garnka z wrzącą i osoloną wodą, wyjmować od razu, kiedy wypłyną.

Podawać oprószone świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


*Zależy oczywiście od średnicy foremki/szklanki, którą wycinamy kółeczka. Ja tutaj wycinałam dość dużą foremką.



10 komentarzy:

  1. Muszę przyznać,że pomysłowe są te pierożki-jestem bardzo ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zagladam w pieroga,bo nie wiem co to i jak smakuje cieciorka...

    OdpowiedzUsuń
  3. hee, jak nie wiesz co zrobić, robisz pierogi? ciekawe :) postaram się zastosowac do tej rady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe i zastanawia mnie ich smak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieciorka też była u mnie dzisiaj na obiad. Kocham ją pod każdą postacią i przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w moim menu. Pierogów jeszcze nie próbowałam - fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pożyteczna rada;-) Pierogi pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym takich pierożków:D ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile dodać zwykłej cieciorki, pakowanej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle samo, ale trzeba ją zważyć po ugotowaniu.

      Usuń