Pieczone ziemniaczki z rzodkiewką, szczypiorkiem i sosem chrzanowym

Pomysł na połączenie ziemniaków i rzodkiewki znalazłam TUTAJ. Ziemniaczki w takiej postaci sprawdzają się na przykład jako dodatek do kurczaka w panierce.
Polecam takie zestawienie. Pysznie i wiosennie. :)








Składniki (na 2 porcje)
  • 6 średniej wielkości ziemniaczków
  • oliwa do skropienia
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 3 rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą, oprószyć solą morską i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Rzodkiewkę umyć i pokroic w plasterki, szczypiorek posiekać.

Jogurt naturalny i chrzan wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaczki wyjąć na talerz, polać sosem chrzanowym, udekorować rzodkiewką i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz