Deser we włoskim stylu

Podobny do włoskiego tiramisu, ale to nie do końca to. Prawdziwe tiramisu jest z dodatkiem białego rumu, amaretto lub innego alkoholu.

Ponadto w prawdziwym włoskim tiramisu do przesypywania kolejnych warstw używane jest kakao, a do jego wykonania potrzebne są długie herbatniki, tzw. kocie języczki.

Deser, który przedstawiam jest więc tylko inspirowany włoskim tiramisu, jednakże jest pyszny. :)









Składniki (4 porcje):
  • 250 g mascarpone
  • 100 g biszkoptów
  • 200 ml espresso
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Przygotować szklanki do deseru.

Biszkopty pokruszyć, przygotować espresso.

Żółtka ubić na SZTYWNO  z cukrem pudrem.

Stopniowo dodawać mascarpone i powoli miksować.

Na dnie szklanek ułożyć część pokruszonych biszkoptów, nasączać kawą przy pomocy  łyżki.

Ułożyć następną warstwę z kremu.

Na kremie wysypać kolejną warstwę pokruszonych biszkoptów i nasączyć je kawą.

Na biszkopty wyłożyć resztę kremu.

Deser wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).



3 komentarze:

  1. Takie deserki są pyszne,bardzo lubię kawowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Tiramisu. Dlatego też chętnie zjadłabym taki deserek dla ochłody :). Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka ułatwiona, szybka wersja. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń