Sernik na zimno

Orzeźwiajacy sernik, który bardzo elegancko się prezentuje. :) Pomysł na masę zaczęrpnęłam od Doroty, spód zrobiłam z  pokruszonych herbatników w czekoladzie oraz masła, zaś pomysł na galaretkę z tymiankiem podsunęła mi Kwestia Smaku. :)


Spód można wykonać też z podłużnych lub okrągłych biszkoptów, zaś zarówno w serniku, jak i w galaretce można zatopić owoce, na przykład truskawki.










Składniki (na formę o średnicy 25 cm): 

spód:
  • 200 g herbatników z czekoladą
  • 70 g masła
masa serowa:
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio')  
  • 250 ml śmietany kremówki ( 30 lub 36 %)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny ( albo według wskazówek na opakowaniu)
dodatkowo:
  • 500 ml galaretki o dowolnym smaku ( 2 galaretki rozpuszczone w 500 ml wody)
  • opcjonalnie listki swieżego tymianku

    Przygotowanie:

    Herbatniki z czekoladą drobno pokruszyć. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do niego pokruszone herbatniki i trzymać jeszcze przez chwilę w kąpieli i mieszać - tak, aby czekolada, okruchy i masło połączyły się w jednolitą masę. Przełożyć na formę, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując.
    Na koniec wlać zelatynę, miksując na najwyższych obrotach.

    Na przestudzony spód wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia.

    Przygotować galaretkę, przestudzić, wylać na ściętą masę serową.
    W galaretce zatopić listki tymianku.


    2 komentarze:

    1. Doskonały pomysł na upalne dni. I chłodno i słodko. Pychota :)))

      OdpowiedzUsuń
    2. Zaintrygowałaś mnie galaretką z tymiankiem. Koniecznie muszę wypróbować!

      OdpowiedzUsuń