Zastanawiam się, czy jest jeszcze ktoś, kto nie zna tego ciasta.
Przepis na sernikobrownie z wiśniami pochodzi z White Plate i jest naprawdę godny polecenia.
Wiśnie możemy zastąpić innymi owocami, na przykład malinami.
Owoce mogą być również mrożone. Jeśli robimy ciasto z mrożonymi owocami należy pamiętać, żeby wcześniej ich nie rozmrazać.
W oryginalnym przepisie podany czas pieczenia to 45-60 minut, jednak spotkałam sie już z komentarzami różnych osób, które piekły to sernikobrownie dłużej. Tak było też u mnie.
Niezawodna jest tu metoda do tak zwanego "suchego patyczka". :)
Jeśli jesteś fanem słodkości, zajrzyj do DZIAŁU z innymi ciastami.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Dno blaszki 20x30 cm wysmarowac masłem i posypac bułką tartą lub wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować.
Następnie dodać mąkę i krótko zmiksować mikserem lub wymieszać ręcznie.
3/4 ciasta czekoladowego wlać do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec około 60 minut ( chociaż ja piekłam jeszcze dłużej). Najlepiej sprawdzać przy pomocy patyczka, czy ciasto jest już gotowe.
Mam je właśnie w lodowce ,pycha ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSernik, brownie i wiśnie to zdecydowanie mój ulubiony zestaw:)
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubie a Ty jak zwykle kusisz pieknym zdjeciem :)
OdpowiedzUsuń