Dorsz na pieczonych pomidorkach koktajlowych

Pieczone warzywa to mój ulubiony dodatek do wszelakiego rodzaju dań mięsnych i ryb, z pieczonych warzyw można też przygotowywać świetne zupy kremy.

Dzisiaj prezentuję połączenie dorsza z pomidorkami koktajlowymi.

Pomidorki są jedynie skropione oliwą i oprószone solą morską, dorsz zaś wymaga nieco dłuzszego czasu oczekiwania - należy marynować go w oliwie połączonej z przyprawami przez minimum 3 godziny.

Żródło: Luźna inspiracja przepisem Roberta Sowy na pieczonego dorsza.


Składniki ( dla 3 osób):

pomidorki:
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa do skropienia pomidorków
  • sól morska
  • opcjonalnie: listki bazylii
dorsz:
  • 3 filety z dorsza - każdy po około 200 g
  • sól
marynata:
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1/3 cytryny
  • kilka liści bazylii
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku


Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować marynatę, którą natrzeć każdy umyty i oczyszczony kawałek dorsza.

Dorsza umieścić w szklanej misce, zalać pozostałą marynatą, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawic do lodówki na około 3 godziny.

Piekarnik rzgrzać do 200 stopni C.
Pomidorki przepołowić, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, oprószyć solą morską, dodatkowo można wymieszać je z porwanymi liśćmi bazylii. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut.
Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową (matowa stroną na zewnątrz).

Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Dorsza wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce, lekko oprószyć solą i piec w rozgrzanym piekarniku około 20 minut.

Pomidorki ułożyc na talerzach, na wierzchu położyć kawałek dorsza.





3 komentarze:

  1. Smaczna rybka,lubię takie z piekarnika:)U mnie też dziś dorsz na obiad-smażony z papryką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak podane ryby. A pomidorki koktajlowe moglabym wcinac jak czeresnie :)

    OdpowiedzUsuń