Kurcze pieczone :) + RYSUNKOWA WERSJA PRZEPISU

Aromatyczny kurczak, który nie wymaga wielkich nakładów pracy. Mięso najpierw nacieramy oliwą z tymiankiem, rozmarynem oraz czosnkiem. Następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni. Na koniec dodajemy białe wino i  pieczemy mięso w nagrzanym piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. 

♥ Źródło przepisu: Łatwa kuchnia włoska: Aldo Zilli
♥ Zajrzyj też do działu: DROBIOWE PRZYSMAKI
♥ Inne rysunkowe przepisy: TUTAJ

Składniki:
  • kawałki kurczaka: 2 udka, 2 podudzia, 2 skrzydełka
  • posiekane listki z 2 gałazek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml wytrawnego wina
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Wymieszać posiekane zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem.

Kawałki kurczaka obtoczyć równomiernie w mieszance z ziół i oliwy.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy.

Przełożyć kurczaka na blachę do pieczenia.

Do powstałych na patelni soków dodać wino i zagotować, mieszając.

Gotować przez 3 minuty, a następnie polać winem kurczaka.

Mięso piec przez około 45 minut, aż będzie wypieczone i miękkie. Podawać je od razu, polewając sokami z pieczenia.

Serwować z pieczonymi ziemniaczkami.



1 komentarz: