Puszyste ciasto biszkoptowe z dodatkiem bananów to fajny pomysł na deser lub podwieczorek.Nabiera elegancji dzięki dodatkowi bitej śmietany. Można z niej oczywiście zrezygnować. Ciasto bez dodatków tego typu smakuje równie dobrze. :)
Myślę, że ciasto tego typu sprawdzi się również z innymi owocami np. truskawkami.
Jeśli lubicie bananowe wypieki, spróbujcie również popularnego chlebka bananowego.
Innych pyszności szukaj w dziale CIASTA, CIASTECZKA, DESERY.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować spód masłem i posypać bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.
Biała ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.
W oddzielnym naczyniu utrzeć dokładnie żółtka z cukrem.
Dodać olej i zmiksować, następnie dodać jogurt grecki i również dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać mikserem albo ręcznie przy pomocy dużej łyżki.
Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę.
Banany pokroić w plasterki i lekko wciskać je w ciasto.
Piec około 40 minut, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Podawać z bitą śmietaną.
Śmietanę ubijać tuż przed podaniem. Śmietana musi być mocno schłodzona. Ubijamy ją na wysokich obrotach miksera, dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze tylko chwilę.
Smakują mi bardzo bananowe wypieki, ale nie lubię jak są mokre przez banany... :/
OdpowiedzUsuńChyba wiem, o co Ci chodzi. Myślę, że są jednak jakieś przepisy, w których da się to zminimalizować, a mimo to smak banana pozostanie. Z ciekawości poszukam... :)
UsuńŁadnie wyglądają w tych śmietankowych czapeczkach. Bardzo zachecająco je prezentujesz. Nic tylko zrobić i ...poprostu zjeść :))
OdpowiedzUsuńz chęcią bym porwała kawaleczek;)
OdpowiedzUsuńbananowe ciacha są boskie!:) twoje niezwykle zachęca do zjedzenia:D ja się częstuję;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z bananami. fajny przepis, na pewno pyszne. zdjęcia też super i świetny pomysł z podpisami na karteczkach :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
noteskulinarnyfiga.blogspot.com
Bananowe cudo:) A z tą śmietaną kusi jeszcze bardziej:)
OdpowiedzUsuń