Puszyste ciasto z bananami i bitą śmietaną

Puszyste ciasto biszkoptowe z dodatkiem bananów to fajny pomysł na deser lub podwieczorek.Nabiera elegancji dzięki dodatkowi bitej śmietany. Można z niej oczywiście zrezygnować. Ciasto bez dodatków tego typu smakuje równie dobrze. :)
Myślę, że ciasto tego typu sprawdzi się również z innymi owocami np. truskawkami.
Jeśli lubicie bananowe wypieki, spróbujcie również popularnego
chlebka bananowego.

Innych pyszności szukaj w dziale CIASTA, CIASTECZKA, DESERY.




Składniki (na formę 20X20 cm):
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 banany
do podania:
  • 300 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować spód masłem i posypać bułką tartą.

Białka oddzielić od żółtek.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.

Biała ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić.

W oddzielnym naczyniu utrzeć dokładnie żółtka z cukrem.

Dodać olej i zmiksować, następnie dodać jogurt grecki i również dokładnie wymieszać.

Dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać mikserem albo ręcznie przy pomocy dużej łyżki.

Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać.

Masę wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę.

Banany pokroić w plasterki i lekko wciskać je w ciasto.

Piec około 40 minut, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Podawać z bitą śmietaną.
Śmietanę ubijać tuż przed podaniem. Śmietana musi być mocno schłodzona. Ubijamy ją na wysokich obrotach miksera, dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze tylko chwilę. 




7 komentarzy:

  1. Smakują mi bardzo bananowe wypieki, ale nie lubię jak są mokre przez banany... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wiem, o co Ci chodzi. Myślę, że są jednak jakieś przepisy, w których da się to zminimalizować, a mimo to smak banana pozostanie. Z ciekawości poszukam... :)

      Usuń
  2. Ładnie wyglądają w tych śmietankowych czapeczkach. Bardzo zachecająco je prezentujesz. Nic tylko zrobić i ...poprostu zjeść :))

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym porwała kawaleczek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bananowe ciacha są boskie!:) twoje niezwykle zachęca do zjedzenia:D ja się częstuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta z bananami. fajny przepis, na pewno pyszne. zdjęcia też super i świetny pomysł z podpisami na karteczkach :)
    pozdrawiam
    noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bananowe cudo:) A z tą śmietaną kusi jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń