Frittata z cebulą, papryką i szczypiorkiem

Fajny pomysł na śniadanie, obiad i kolację. Uniwersalna nie tylko ze wzgledu na porę serwowania frittata. Daje również nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o dodatki. U nas królowała dzisiaj frittata z cebulą i papryką, ale lubimy też taką z ziemniakami i boczkiem. Zastanawiam się też nad wersją z wędzonym łososiem. :) A Wy macie swoje ulubione?





Składniki ( 2 porcje - frittata o średnicy 24 cm):
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 5 jajek
  • 30 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • do podania: szczypiorek

Przygotowanie:

Pokroić cebulę i paprykę. Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać mleko, przyprawić i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić ją. Następnie dodać paprykę i smażyć do momentu, kiedy papryka będzie miękka.

Dodać łyżkę masła, a następnie wlać mieszankę jajeczną.

Przy pomocy łyżki delikatnie przesuwać ( nie mieszać jak w przypadku jajecznicy) na patelni warzywa, żeby cała masa jajeczna się ścięła. Trzymać na dość małym ogniu. Można też przykryć patelnię pokrywką.

Zdjąć z ognia, kiedy jajka będą nie do końca ścięte, ostawić na chwilę, można przykryć. Po zdjęciu z ognia frittata powinna się jeszcze bardziej ściąć. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

5 komentarzy:

  1. niesamowicie apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam..może jutro na kolację mi się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna! Z chęcią ukradłabym kawałek!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wersja z papryką to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm.. nie lubię tego typu rzeczy, ale wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń