Ogórkowa uczta

A dzisiaj prawdziwa ogórkowa uczta. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu greckiego podany z krewetkami, ugotowanym żółtkiem i koperkiem, kanapki z puszystym serkiem, szczypiorkiem i ogórkiem a także koktajl ogórkowy z mleka, jogurtu greckiego i ogórka, rzecz jasna. :) 

♥ Zobacz chłodniki ogórkowe na innych blogach: Chłodnik ogórkowy-Dusiowa kuchnia, Chłodnik ogórkowy-Tysia gotuje, Chłodnik ogórkowy- Matka Wariatka



Chłodnik

Składniki  (na 2 porcje):
  • 400 g ogórków gruntowych
  • ząbek czosnku
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sól
  • swieżo mielony czarny pieprz
  • do podania: łyżeczka jogurtu greckiego, koperek, krewetki, żółtko ugotowanego jaja

Przygotowanie:

Ogórki umyć,nie obierać,  przekroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne.

Wrzucić do kielicha blendera i zmiksować razem z obranym ząbkiem czosnku i jogurtem greckim. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać z krewetkami, ugotowanym żółtkiem i koperkiem.


Krewetki do chłodnika:

Składniki:
  • 6 krewetek ( u mnie mrożone)
  • 20 g masła
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Krewetki rozmrozić.

Jeśli mamy całe krewetki, oczyścić je, usunąć pancerzyki i głowy, naciąć po zewnętrznej stronie, wzdłuż tułowia i wyjąć jelito (czarną nitkę). Ogonek zostawić.

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyc 30 sekund.

Wrzucić krewetki i smażyć je po minucie z każdej strony. Na koniec oprószyc je lekko solą morską.


Koktajl 

Składniki (1 porcja):
  • 100 g ogórków gruntowych (1 średni ogórek)
  • 60 ml mleka
  • 2 łyzki jogurtu greckiego
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta imbiru
  • sól

Przygotowanie:

Ogórek umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć nasiona (ja nie obieram go ze skórki).

Wszytskie składniki wrzucić do blendera kielichowego i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.


Kanapki:

Składniki:
  • serek naturalny kanapkowy
  • szczypiorek
  • ogórek gruntowy
  • sól
  • pieprz
  • ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Pieczywo posmarować serkiem kanapkowym, posypać szczypiorkiem i "docisnąć" go nożem (można też zmieszać serek ze szczypiorkiem i posmarować nim kromki), na wierzchu układać plastry ogórka, oprószyć solą i pieprzem.








2 komentarze:

  1. bardzo lubię ogórki, więc z chęcią wprosiłabym się na taką ucztę! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja też kocham ogórasy, ten chłodnik wybieram, wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń