Polędwica w cieście francuskim

To jedno z tych dań, które pięknie się prezentują, a jednocześnie nie należą do zbyt pracochłonnych (chyba, że postanowicie zrobić sami ciasto francuskie - ja użyłam kupnego).

Polędwicę należy jedynie oprószyć solą i pieprzem, a następnie zawinąć w boczek i ciasto francuskie. Opcjonalnie polecam też dodanie świeżego tymianku.

Z pozostałych skrawków ciasta francuskiego można wyciąć ozdobne motywy, dzięki temu nic się nie zmarnuje. :)

Inspiracja: KUCHNIE.PL






Składniki:
  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 30 g masła
  • 20 dag boczku w plasterkach
  • kilka małych gałązek tymianku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Polędwicę oprószyć (a następnie natrzeć) solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Zostawiając miejsce przy brzegach, na środku ciasta układać plasterki boczku tak, by lekko na siebie zachodziły i zajmowały wzdłuż mniej więcej tyle samo miejsca, co polędwica.

Następnie rozrzucić na boczku listki z dwóch gałązek tymianku.

Polędwicę umieścić na boczku i zawijać plasteki tak, aby stykały się na górze. Następnie owinąć polędwicę ciastem, dociskać ciasto do polędwicy tak, aby ściśle przylegało, poodcinać wystające kawałki ciasta i odwrócić całość, aby łączenie ciasta było pod spodem. Ułożyć na blaszce lub naczyniu do pieczenia.

Z pozostałego ciasta powycinać listki lub inne motywy i ozdobić nimi ciasto.

Wierzch posmarować wymieszanym z mlekiem jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.




12 komentarzy:

  1. mmm, to musi być pyszne :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie: przyprawzyciekolorami.bogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie się prezentuje. Podając na stół taką polędwicę masz pewność, że i pięknie będzie wyglądać i pysznie smakować. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła, wygląda bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. coś niesamowitego:) zupełny odlot!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie! Niedawno myślałam o zrobieniu takiej polędwiczki :)
    P. S. W końcu wróciłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. musze to zrobić brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polędwica i ciasto francuskie... wybornie:) A zdjęcia są tak apetyczne, że nie możemy się napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie:) origamiiptaki.blogspot.com zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne :)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne:) A co na Święta nam przygotujesz?

    OdpowiedzUsuń