Sałatka ziemniaczano-jajeczna z tuńczykiem

Ziemniaki, tuńczyk oraz jajka. Całość udekorowana majonezem, natką pietruszki i oprószona świeżo mielonym pieprzem. Prostota tego dania jest ogromnym plusem. Wszak lubimy zjeść pysznie i szybko. :) Zapraszam na sałatkę ziemniaczano-jajeczną z tuńczykiem.



Składniki (dla 2 osób):

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • natka pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • majonez według uznania



Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.

Jajka ugotować na twardo lub półmiękko (z lekko płynnym żółtkiem).

Ugotowane i odcedzone ziemniaki ułożyć na talerzach, na wierzchu układać kawałki tuńczyka z puszki, a następnie obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.

Dodać majonez (według uznania), posypać natką pietruszki (może być posiekana) i oprószyć swieżo mielonym czarnym pieprzem.

Poszczególne składniki sałatki najlepiej układać bezpośrednio na talerzach( a nie w jednej dużej misce) i warstwowo, nie mieszając od razu całości, gdyż wówczas wygląda mało estetycznie. 








6 komentarzy:

  1. Super :D Wygląda rewelacyjnie, aż chce się zjeść ta sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kolorowa. Pysznie wygląda. Skusiłabym się na nią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm kompozycja smaków idealna:) cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dawna czaje się na sałatkę z tuńczykiem, motywacja do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń