Żeby przyrządzić idealną kaczkę trzeba się trochę natrudzić. Ale co najważniejsze - warto! :)
Działania najlepiej rozpocząć już dzień wcześniej, żeby kaczka mogła poleżeć w marynacie.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, drobno posiekanych ząbków czosnku oraz ziół prowansalskich.Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz i błonki.
Skórę piersi kaczki (tylko skórę, nie mięso) naciąć w poprzek bardzo ostrym nożem.
Pierś przełożyć do miski, całą natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą z oliwy, oprószyć solą.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Na patelnię wlać oliwę, w której marynowała się kaczka, rozgrzać.
Na rozgrzaną patelnię położyć pierś kaczki od strony skóry (skórą do patelni) i smażyć na złoty kolor około 7 minut.
Zlać cały tłuszcz z patelni do innego naczynia i zachować go na później. Mięso przekręcić i smażyć kolejne 5-6 minut.
Kaczka po usmażeniu powinna być różowa w środku.
Na czas przygotowywania jabłek, usmażoną pierś zawinąć w folię aluminiową.
Rozgrzać piekarnik, w którym później podgrzejemy kaczkę.
Na patelnię wlać z powrotem zachowany wcześniej tłuszcz, dodać masło i miód, roztopić, po czym wrzucić pokrojone jabłka i smażyć około 5 minut.
Przed podaniem włożyć pierś do piekarnika (w folii) i podgrzać.
Pierś dekorować jabłkami i polać sosem, który został na palelni po przygotowaniu jabłek.
Smakowicie wygląda Twoja kaczka. Chętnie spróbowałabym kawałeczek... mniam :)
OdpowiedzUsuńOj wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką :)
Mała rada, Nigdy nie smażymy kaczki na rozgrzanej patelni, kanaliki się zamkną i tłuszcz się nie wytopi. Musi być zimna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówkę, następnym razem spróbuję tak zrobić. :)
Usuń