Pierś kaczki z jabłkami

Żeby przyrządzić idealną kaczkę trzeba się trochę natrudzić. Ale co najważniejsze - warto! :)

Działania najlepiej rozpocząć już dzień wcześniej, żeby kaczka mogła poleżeć w marynacie. 







Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 twarde jabłka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól

Przygotowanie:

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, drobno posiekanych ząbków czosnku oraz ziół prowansalskich.

Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz i błonki.
Skórę piersi kaczki (tylko skórę, nie mięso) naciąć w poprzek bardzo ostrym nożem.
Pierś przełożyć do miski, całą natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą z oliwy, oprószyć solą.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Na patelnię wlać oliwę, w której marynowała się kaczka, rozgrzać.
Na rozgrzaną patelnię położyć pierś kaczki od strony skóry (skórą do patelni) i smażyć na złoty kolor około 7 minut.

Zlać cały tłuszcz z patelni do innego naczynia i zachować go na później. Mięso przekręcić i smażyć kolejne 5-6 minut.
Kaczka po usmażeniu powinna być różowa w środku.

Na czas przygotowywania jabłek, usmażoną pierś zawinąć w folię aluminiową.

Rozgrzać piekarnik, w którym później podgrzejemy kaczkę.

Na patelnię wlać z powrotem zachowany wcześniej tłuszcz, dodać masło i miód, roztopić, po czym wrzucić pokrojone jabłka i smażyć około 5 minut.

Przed podaniem włożyć pierś do piekarnika (w folii) i podgrzać.

Pierś dekorować jabłkami i polać sosem, który został na palelni po przygotowaniu jabłek.





4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda Twoja kaczka. Chętnie spróbowałabym kawałeczek... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj wygląda przepysznie! :)
    zjadłabym taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mała rada, Nigdy nie smażymy kaczki na rozgrzanej patelni, kanaliki się zamkną i tłuszcz się nie wytopi. Musi być zimna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wskazówkę, następnym razem spróbuję tak zrobić. :)

      Usuń