Sałatka z selerem i ananasem

Ostatnio zapytałam, którą z trzech prezentowanych sałatek najchętniej byście zjedli(klik). Cóż, okazało się, że w większości, podobnie jak ja, byliście niezdecydowani. Dzisiaj przepis na jedną z nich. 
Sałatka, którą chętnie podajemy na różnego rodzaju uroczystości. Do jej zrobienia potrzebny jest seler w zalewie, który bez problemu dostaniemy w sklepie.


Składniki (na około 6 porcji):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • słoik selera w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • rodzynki według uznania
  • majonez według uznania
  • opcjonalnie: orzechy włoskie


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i pokroić na małą kostkę. Kukurydzę i selera odcedzić na sitku. Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie (jeśli używamy) posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać razem, dodając rodzynki i/lub orzechy oraz majonez według własnego uznania.

Sałatka na zdjęciu nie jest jeszcze wymieszana, jest układana warstwami, to znaczy: trochę selera, kukurydzy, ananasa, kurczaka, majonezu, rodzynek i znowu trochę selera, kukurydzy... i tak dalej.




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką sałatkę, Twoja wygląda super, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doczekałam się! Chętnie wypróbuję :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie tą sałatkę ,twoja wyglada smacznie i kusi żeby ją pożreć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka jest moim zdaniem najsmakowitsza :) Akurat na Święta :) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń