Rogaliki maślane

Spróbujcie tych rogalików, a na pewno zakochacie się w nich tak samo jak my. Są pyszne, delikatne i pachnące.
Przepis pochodzi ze strony
ilovebake.pl. Tam znajdziecie wskazówki dotyczące przygotowania ciasta ze świeżych drożdży (ja użyłam suchych).
 




Składniki (na około 2 blaszki rogalików):
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka w twmperaturze pokojowej+ 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 50 g masła 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przekłożyć do miski, wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i posmarować olejem. Przykryć ściereczką, odstawić na około 60-90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wycinać trójkąty (ich wielkość zależy od nas). Rolować trójkąty od szerszej strony do wierzchołka, a następnie zawijać końce do środka, aby powstał kształt rogalika.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić na pół godziny. Pamiętać o wczesniejszym nagrzaniu piekarnika do 200 stopni C.

Przed pieczeniem smarować jajkiem roztrzepanymz łyżką wody.

Piec około 10 minut do uzyskania rumianej skórki.


4 komentarze:

  1. Skradłabym jednego rogala, tak pięknie wygląda. Narobiłaś mi smaku na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie śliczne, równiutkie:) boskie zdjecia! nic tylko chrupac:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne. Wyglądają jak małe księżyce nad równikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suche czy świeże i tak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń