Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Dodatek mielonych migdałów do ciasta oraz płatki migdałowe na wierzchu to istny strzał w dziesiątkę. Środek jest bardzo sernikowy, ciężki i zwarty, a wierzch chrupiący. Polecam. :)
♥ Oryginalny przepis: PIECZENIE JEST PROSTE. Ciasta z serem Nr 3/2014
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Odkroić 1/3 ciasta i ponownie schować do lodówki, pozostałym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem.
Masę serową przełożyć do tortownicy, wygładzić jej powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut.
Kiedy sernik się piecze, przygotować wierzch. W garneczku umieścić masło, miód i śmietanę. Stale mieszając, poczekać aż masło całkowicie się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia, dodać migdały w płatkach, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Sernik wyjąć z piekarnika, ale piekarnik pozostawić włączony. Pozostałą w lodówce część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sernik, a następnie wyłożyć na wierzch masę z płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. (Ja piekłam 15 minut).
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Sernik - idealnie, migdały - idealnie. Sernik z migdałami? Marzy mi się od dawna. Wygląda super!
OdpowiedzUsuńJak pysznie przyrumieniony! :>
OdpowiedzUsuń