Sandwicze z pieczonym indykiem

Dwa pomysły na kanapki z pieczoną piersią indyka.

Oryginalny przepis na indyka: Pieczony filet z indyka w glazurze

1porcja: bułka, pieczona pierś z indyka* (około 80g), 2-3 łyżki sosu majonezowego**, 2-3 liście sałaty, 3 smażone plastry boczku, rzodkiewka pokrojona w plasterki, 1/4 papryki pokrojonej w paseczki

1porcja: 2 kromki chleba z ziarnami, kawałek pieczonej piersi z indyka*,3 łyżki sosu czosnkowego***, 2 liście sałaty, 1/4 czerwonej papryki, łyżka słodkiego sosu chili


*Pieczona pierś z indyka

Składniki:
  • 500 g piersi z indyka (u mnie w 3 kawałkach)
  • marynata:
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili


Przygotowanie:

Przygotować marynatę, natrzeć nią mięso, resztą polać, umieścić w misce, przykryć folią spożywczą, wstawic na całą noc do lodówki. 

Piec w 180 stopniach C przez około 45-50 minut, polewajac od czasu do czasu marynatą.

Na czas przygotowania kanapek zawinąć w folię aluminiową.

500g indyka wykorzystałam do zrobienia 6 kanapek.

**Sos majonezowy (125ml)

Składniki:
  • 125ml majonezu
  • 3 łyzeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyzeczki cukru
  • 1 łyzeczka słodkiego sosu chili


Przygotowanie:

Wszytskie składniki dokładnie wymieszać.


***Sos czosnkowy (250ml)


Składniki:
  • 125ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 125ml majonezu (używam Winiary)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1i1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 3/4 łyżeczki soli (używam soli morskiej)
  • świeżo mielony kolorowy pieprz według uznania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje na drugi dzień lub przynajmniej po kilku godzinach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz