Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Cieszmy się zatem truskawkami, póki jeszcze możemy. Dzisiaj proponuję ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego. Zamiast truskawek śmiało można użyć innych owoców. TUTAJ znajdziecie podobne ciasto z malinami. Jeśli używacie mrożonych owoców, nie rozmrażajcie ich.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło z cukrem zmiksować na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie krótko zmiksować.
W oddzielnej misce ubić jajka. (Można dodać szczyptę soli).
Do masła dodać mąkę i powoli wymieszać drewnianą łyżką/szpatułką.
Dodać ubite jajka, ponownie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Należy mieszać powoli i delikatnie aż do połączenia składników.
Przełożyć do formy. Na wierzchu układać truskawki w taki sposób, aby były lekko zanurzone.
Piec około 60-65 minut lub do suchego patyczka.
Często robię podobne, baaardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńmy też takie lubimy :)))
OdpowiedzUsuń