Ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. Cieszmy się zatem truskawkami, póki jeszcze możemy. Dzisiaj proponuję ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego. Zamiast truskawek śmiało można użyć innych owoców. TUTAJ znajdziecie podobne ciasto z malinami. Jeśli używacie mrożonych owoców, nie rozmrażajcie ich.

Składniki (tortownica o średnicy 25cm):

  • 450g mąki
  • 250g cukru
  • 250ml jogurtu greckiego
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300g truskawek

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło z cukrem zmiksować na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie krótko zmiksować.

W oddzielnej misce ubić jajka. (Można dodać szczyptę soli).

Do masła dodać mąkę i powoli wymieszać drewnianą łyżką/szpatułką.

Dodać ubite jajka, ponownie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Należy mieszać powoli i delikatnie aż do połączenia składników.

Przełożyć do formy. Na wierzchu układać truskawki w taki sposób, aby były lekko zanurzone.

Piec około 60-65 minut lub do suchego patyczka.

2 komentarze: