Sernik z migdałami

Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Dodatek mielonych migdałów do ciasta oraz płatki migdałowe na wierzchu to istny strzał w dziesiątkę. Środek jest bardzo sernikowy, ciężki i zwarty, a wierzch chrupiący. Polecam. :)

♥ Oryginalny przepis: PIECZENIE JEST PROSTE. Ciasta z serem Nr 3/2014



Składniki (forma o średnicy 25cm):
ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 150g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta soli
masa:
  • 750g twarogu mielonego trzykrotnie
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego albo śmietankowego
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
wierzch:
  • 50g masła
  • 100g miodu
  • 50g śmietany kremówki
  • 100g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.

Przygotować masę serową. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Odkroić 1/3 ciasta i ponownie schować do lodówki, pozostałym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem.

Masę serową przełożyć do tortownicy, wygładzić jej powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut.

Kiedy sernik się piecze, przygotować wierzch. W garneczku umieścić masło, miód i śmietanę. Stale mieszając, poczekać aż masło całkowicie się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia, dodać migdały w płatkach, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Sernik wyjąć z piekarnika, ale piekarnik pozostawić włączony. Pozostałą w lodówce część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sernik, a następnie wyłożyć na wierzch masę z płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. (Ja piekłam 15 minut).

Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Sernik - idealnie, migdały - idealnie. Sernik z migdałami? Marzy mi się od dawna. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie przyrumieniony! :>

    OdpowiedzUsuń